Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn fredag 05.05.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
I høyfjellet er vedvarende svake lag hovedproblemet. Temperaturøkning gjennom dagen kan gi våte løssnøskred.

Skredfarevurdering

Det finnes vedvarende svake lag relativt høyt i snødekket, men disse virker å være på vei mot stabilisering. Vær imidlertid oppmerksom på at lagene kan være mer aktive i de høyestliggende delene i regionen.

Litt økende vind fra sørøst kan danne noen mindre fokksnøflak i nordvestvendte heng der det er snø tilgjengelig for transport.

Soloppvarming vil kunne svekke snøen i overflaten og gi noen mindre, våte løssnøskred i bratte fjellsider utover ettermiddagen.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 4. mai 2023

Snøoverflaten er vindpakket hard til myk med et par cm løssnø. Over 1100 moh er snøoverflaten tørr, under dette mer fuktig. Til tross for en del solinnstråling er temperaturen i lufta så lav at snødekket ikke påvirkes noe særlig i solsider.

Det ligger nedbrutt nysnø blandet med litt avrundet kantkorn høyt i snødekket, men ting tyder på at ustabiliteten i dette laget er i minking. Det er også kantkorn over skarelag litt dypere i snødekket, men dette virker også å være på vei mot stabilisering. I de høyestliggende delene av regionen kan problemene være mer aktive.

Fjellvær

Torsdag 4. mai 2023

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -12 °C til -1 °C på 1400 moh. Klarvær.

Fredag 5. mai 2023

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -12 °C til 0 °C på 1400 moh. Klarvær. .

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS